top of page
faq.jpg

Op welke leeftijd neem ik het best contact op met een orthodontist ?

 

Om de patiënten die nood hebben aan een vroege orthodontische behandeling op het gepaste tijdstip te kunnen behandelen, is het aangewezen vòòr de leeftijd van 9 jaar contact op te nemen met de orthodontist.

Worden de kosten van een orthodontische behandeling terugbetaald door de mutualiteit?

Tot de leeftijd van 22 jaar komt de ziekteverzekering tegemoet in de kosten voor orthodontie. Voor een behandeling van 24 controles komt dit neer op €780. Bovenop deze terugbetaling  geven de meeste ziekenfondsen een aanvullende tegemoetkoming voor de orthodontische behandeling van maximaal €1050. Dit verschilt per mutualiteit en de juiste bedragen kan u bekomen bij uw ziekteverzekering.

 

Belangrijk hiervoor is wel dat het ingevulde formulier 'Kennisgeving orthodontie' vòòr de 15e verjaardag ingediend is bij de mutualiteit en dat de behandeling uiterlijk start 24 kalendermaanden na ontvangst van het formulier 'Kennisgeving orthodontie'. Als je zonder toelating van de orthodontist de behandeling langer dan drie maanden onderbreekt, krijg je geen verdere terugbetalingen meer. 

Wat moet ik doen als er een blokje los zit?

Wanneer je geen hinder ondervindt van de losse bracket, kan de herstelling gerust wachten tot de volgende controle. Wanneer je er wel last van hebt of je kan geen elastieken meer dragen, bel je best even naar de praktijk voor een afspraak.

Wat moet ik doen als mijn uitneembare beugel uitvalt of niet meer past?

In dat geval bel je best even naar de praktijk om zo snel mogelijk een afspraak vast te leggen. Hoe langer de beugel niet gedragen wordt, hoe moeilijker het wordt de beugel opnieuw te laten passen.

Waarom vallen sommige afspraken tijdens de school- en kantooruren?

Het plaatsen en verwijderen van de apparatuur vindt altijd plaats tijdens de school- of kantooruren. Dit gebeurt na voorafgaand overleg en we verzoeken u daarmee rekening te houden en de school/werk daarover in te lichten. U krijgt een attest mee voor school/werk waar de dag en het tijdstip van de behandeling op vermeld staat.

Elke 6 weken vindt er een controle van de apparatuur plaats. Het is spijtig genoeg niet mogelijk om iedereen na de schooluren te behandelen, waardoor 1 afspraak op 2 tijdens de schooltijd zal vallen. Ook hiervoor kan je een attest vragen aan de balie. 

Hoe activeer ik mijn verbredingsapparaat?

Klik hier om het instructiefilmpje te bekijken.

Hoelang duurt een orthodontische behandeling?

Een volledige behandeling duurt gemiddeld tussen de 18 en 24 controle zittijden. Dit wil zeggen dat dit overeenkomt met 18 tot 24 maanden indien er elke 6 weken een controle plaatsvindt. Natuurlijk is de duurtijd afhankelijk van de aard van afwijking, medewerking van de patiënt en regelmatige opvolging van de afspraken. 

Hoeveel kost een orthodontische behandeling?

Een orthodontische behandeling met brackets kost gemiddeld € 3000. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van extra apparatuur kan deze kostprijs hoger liggen. Voor een behandeling met Invisalign moet je rekenen op € 3800. Tijdens de bespreking van het behandelplan wordt een gespecifieerde kostenraming meegegeven.

Een voorbereidend elastiekje van tussen de tanden is losgekomen.

De separatie-elastieken dienen om plaats te maken tussen de tanden zodat de ringetjes van de beugel vlot geplaatst kunnen worden. Indien zo'n elastiekje vanzelf loskomt, hoef je daarvoor geen afspraak te maken. Probeer er wel voor te zorgen dat de elastiekjes zo lang mogelijk ter plaatse blijven.

Ik heb een wondje in mijn mond die veroorzaakt wordt door de apparatuur.

Bij de start van de behandeling wordt er altijd een doosje met allerlei hulpmiddeltjes meegegeven. Soms veroorzaakt de apparatuur irritaties en wondjes in de mond die pijnlijk kunnen aanvoelen. Het gebruik van wax kan dan verlichting geven van de klachten. Neem een klein stukje wax, maak hier een bolletje van en duw dit op de brackets waar je last van hebt.

Indien het een bleintje betreft ten gevolge van een uitneembare beugel, zal een bolletje wax niet zinvol zijn. In dat geval bel je naar de praktijk om een afspraak te maken om de beugel aan te passen. Probeer je beugel zoveel mogelijk in te houden, zodat het bleintje duidelijk te zien is.

Wat moet ik doen als mijn draadje aan de binnenzijde van mijn tanden loszit?

Wanneer de retentiedraad loskomt, is de kans groot dat de tanden weer scheef komen te staan. Indien dit gebeurt op één of meerdere tanden, laat hem dan gewoon zitten en bel zo snel mogelijk om hem te laten herkleven. Indien de draad volledig losgekomen is, hou het draadje goed bij en breng het mee op je afspraak die je telefonisch kan vastleggen. Indien een nieuwe retentiedraad moet hersteld of vervaardigd worden, zal daar een kostprijs aan verbonden zijn.

bottom of page